Home > Cryptogrammen-maken
Puzzels

Cryptogrammen maken - online cryptogrammen oplossen

Een cryptogram is een bijzondere vorm van een kruiswoordpuzzel, dus geen standaard kruiswoordpuzzels zoals je misschien gewend bent.

Cryptogrammen - uitleg en betekenis

Het woord “cryptogram” komt van het Griekse woord "kryptos", dat "verborgen" betekent. De omschrijving van de in te vullen woorden is op een cryptische (verborgen) manier gemaakt. De omschrijvingen staan vaak naast de puzzel (gesplitst in horizontaal en verticaal). Door hierover na te denken en te associëren kan men tot de oplossing komen. Om tot een oplossing te komen is het belangrijk alle woorden van de zin apart op al zijn betekenis(sen) of synoniemen en homoniemen te bekijken en niet zozeer te kijken naar de vreemd geformuleerde zin als één geheel.

Cryptogrammen oplossen - soms lastig!

Cryptische omschrijvingen zijn soms heel lastig op te lossen, omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn waarop een onderdeel van een omschrijving kan worden uitgelegd. Neemt niet weg dat deze puzzels bijzonder leuk zijn om je hersenen eens goed op te kraken.

Makkelijke cryptogrammen

Er bestaan ook relatief makkelijke cryptogrammen. Helaas komen deze pas later online op de website.

Cryptogrammen maken op gemiddeld / normaal niveau

Als tussenweg bieden we t.z.t. cryptogrammen op normaal niveau.

Moeilijke cryptogrammen

Hier moet je echt even voor gaan zitten, de moeilijke cryptogrammen zijn er voor de bollebozen onder ons. Op deze plek zullen we deze later beschikbaar maken.

Hoewel er momenteel dus geen cryptogrammen beschikbaar zijn, zijn de volgende puzzelsoorten nu wel beschikbaar: