Home > Kruiswoordpuzzels
Puzzels

Kruiswoordpuzzels maken - online kruiswoordpuzzels oplossen

Kruiswoordpuzzels (ook wel kruiswoordraadsels of kortweg kruiswoorden) behoren tot de meest bekende en meeste gemaakte puzzels. Deze puzzels vind je in tijdschriften, bladen en kranten. Ze zijn er in allerlei maten, van klein (met zo'n 20 woorden die je in het diagram moet invullen) tot zeer groot (meer dan 300 in te vullen woorden), bijvoorbeeld sommige kerst/nieuwjaars kruiswoordpuzzels in kranten. Een kruiswoordpuzzel is doorgaans symetrisch opgebouwd.

Kruiswoordpuzzels maken - bedoeling

Bij een kruiswoordpuzzel is het de bedoeling om een diagram in te vullen met woorden die moeten worden gevormd op basis van de omschrijvingen naast het diagram. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen woorden die horizontaal en verticaal in het diagram moeten worden geplaatst. De omschrijvingen zijn genummerd, zodat de te vinden woorden corresponderend met het juiste nummer in de puzzel kunnen worden geplaatst. Vaak is het dan nog zo dat de letters die horen bij bepaalde nummers in het diagram tezamen een oplossing vormen; meestal een woord, een zin, een gezegde of een spreekwoord. Uiteindelijk bepaald dit of je het kruiswoordraadsel goed hebt opgelost.

Eerste kruiswoordpuzzels

De eerste kruiswoordpuzzel die algemeen als zodanig wordt beschouwd was van de hand van de uit het Britse Liverpool afkomstige Arthur Wynne. Van zijn hand verscheen op 21 december 1913 de eerste kruiswoordpuzzel in de krant “New York World”, waarvan hij redacteur was. Reeds in 1890 verscheen in het Italiaanse maandblad Il Secolo Illustrato della Domenica een 4*4-diagram getiteld “Per passare il tempo” (“om de tijd te doden”).

Makkelijke kruiswoordpuzzels maken

Helaas zijn er nog geen makkelijke kruiswoordpuzzels beschikbaar.

Kijk later nog eens op de kruiswoord pagina op te kijken of we ze dan wel al hebben.

Normale/gemiddelde kruiswoordpuzzels maken

Ook de gemiddelde / normale kruiswoordpuzzels zijn nu nog niet beschikbaar.

Moeilijke kruiswoordpuzzels maken

De moeilijke kruiswoordpuzzels hebben we nu ook nog niet online staan.

Hoewel er momenteel dus nog geen kruiswoordraadsels beschikbaar zijn, zijn de volgende puzzelsoorten nu wel beschikbaar: