Home > Onlinepuzzelsmaken > Cijferlegpuzzels
Puzzels

Cijferlegpuzzels

Uitleg Cijferlegpuzzels:

De cijferlegpuzzel is een variant op de gewone legpuzzel waarbij woorden in de puzzel geplaatst dienen te worden. Bij de cijferlegpuzzels is het de bedoeling dit met getallen te doen in plaats van met letters/woorden. Het aantal combinaties is hoger dan bij woorden, waardoor het niveau wat hoger ligt dan bij de gewone legpuzzel.

Bij elke cijferpuzzel staan diverse getallen. Deze zijn gerangschikt op het aantal cijfers waaruit de getallen bestaan (in dit geval met een lengte van 3,4,5,6,8 en 9 cijfers). Binnen elk groepje getallen - bestaande uit een bepaald aantal cijfers - wordt vervolgens gerangschikt op hoogte van het getal. De laagste getallen staan bovenaan, de hoogste getallen onderaan. Het aantal getallen per groepje getallen verschilt.

Cijferlegpuzzel  Cijferlegpuzzel
Cijferlegpuzzel  Cijferlegpuzzel
Cijferlegpuzzel  Cijferlegpuzzel

Voorkennis is niet echt vereist (behalve dan wat de bedoeling van een cijfer legpuzzel is), in tegenstelling tot puzzels waarbij dit wel het geval is, zoals kruiswoord raadsels, en zweedse puzzels. Daarbij is een puzzelaar met meer kennis duidelijk in het voordeel. De cijfer legpuzzels zijn net zoals de sudoku’s bij uitstek geschikt voor mensen van alle leeftijden. Je snelheid, inzicht en ervaring met dit soort puzzels bepalen of je de puzzel oplost en zo ja hoe snel je dat doet. Er is overigens geen tijdslimiet als je aan een puzzel begint, wat er voor zorgt dat je toch wat rustiger kan puzzelen!

Deze puzzels zijn er ook weer in verschillende niveau’s (makkelijk, gemiddeld en moeilijk). Moeilijkere cijferlegpuzzels zijn over het algemeen ook moeilijker oplosbaar. De cijferlegpuzzels zijn over het algemeen overigens wel makkelijker dan de sudokus. Het aantal startgetallen (ook wel basisgetallen genoemd) en de lengte daarvan is bij moeilijkere cijfer legpuzzels natuurlijk resp. lager en korter dan bij de makkelijkere varianten.

Je kunt de cijferlegpuzzels doen in een ‘fun’ variant, maar sinds begin 2014 niet meer ‘voor prijzen’.

Cijferlegpuzzels maken voor fun:

Je kunt onbeperkt (en gratis) cijferlegpuzzels maken op deze website. Prijspuzzels beschikt over een royale collectie cijferlegpuzzels.

Cijferlegpuzzels zijn minder bekend dan de sudoku’s, maar bestaan wel al langer en zijn zeker niet minder leuk! Als je nog niet zo veel ervaring hebt begin dan met een makkelijke cijferlegpuzzel. Te makkelijk? Probeer er dan eentje op een hoger niveau. De moeilijkheid zit hem vooral aan het begin van de puzzel, wanneer je een moeilijkere puzzel hebt zijn er minder startgetallen, die ook nog eens korter zijn. Zeker wanneer je slechts één startgetal hebt met een lengte van drie of vier cijfers kan het best even puzzelen zijn om verder te komen.

Bekijk de fun cijferlegpuzzels

Cijferlegpuzzels maken én puzzelen voor prijzen (niet meer mogelijk sinds begin 2014):

We bieden sinds begin 2014 géén prijspuzzels meer aan op onze website. Je kunt uiteraard wel nog online cijferpuzzels maken voor de fun (zie hierboven).

Naast de maand prijspuzzels werden er in het verleden ieder jaar ook drie nieuwe cijferleg prijspuzzels (een makkelijke, gemiddelde en een moeilijke) aangeboden. Deze hadden een looptijd van een jaar, meestal waren de prijzen die je hiermee kon winnen dan ook wat groter/mooier.

Alle goede inzenders (en alleen de goede inzenders!) van de cijferleg prijspuzzels maakten kans op de met de puzzels te winnen prijzen. De prijzen die je in het verleden kon winnen met puzzelen vind je op de prijzen pagina. Elke maand waren er weer nieuwe en andere prijzen te winnen met nieuwe cijferlegpuzzels!

Meer over cijferlegpuzzels:

Prijspuzzels biedt haar cijferlegpuzzels aan in de puzzelvorm 18x14, dat wil zeggen in een rooster met de grootte 18 hokjes (verticaal) bij 14 hokjes (horizontaal). Een deel van de hokjes is geheel zwart gemarkeerd en kan dus geen cijfer bevatten. Dan andere vakjes zijn open; hierin zul je (als er geen cijfer van een basisgetal instaat) zelf een cijfer moeten plaatsen op basis van de getallen in de getallenrij die naast het rooster zijn afgebeeld. Alle cijferlegpuzzels van PrijsPuzzels zijn uniek en vind je alleen op PrijsPuzzels.

Uiteraard bestaan er ook cijferlegpuzzels van groter of kleiner formaat. Een kleinere cijferlegpuzzel is doorgaans makkelijker op te lossen, omdat er een kleinere getalkeuze is en het aantal mogelijkheden bij het plaatsen van getallen in de puzzel kleiner is. Bij een grotere cijferlegpuzzel is dit juist omgekeerd. Zelfs met meerdere (langere) startgetallen kan een grote cijferlegpuzzel nog steeds moeilijk oplosbaar zijn.

Cijferlegpuzzels zijn weliswaar beduidend minder populair dan woordzoekers en sudoku puzzels, maar hebben toch een trouwe en stabiele aanhang onder de puzzelaars. Vooral beta’s (die veelal met cijfers werken) kunnen de puzzels erg waarderen.

Start een fun cijferlegpuzzel (niveau: makkelijk)

Cijferlegpuzzel  Cijferlegpuzzel
Cijferlegpuzzel  Cijferlegpuzzel
Cijferlegpuzzel  Cijferlegpuzzel