Rebussen
Ken je ze nog, rebus puzzels? Rebussen zijn raadsels waarbij je uit plaatjes woorden moet aflezen. De plaatjes worden (meestal) begeleidt door letters die van het oorspronkelijke woord afgehaald moeten worden of juist erbij geplaatst moeten worden. Zo krijg je de werkelijke woorden. De woorden of woorddelen vormen van links naar rechts één of meerdere zinnen. Dit kan een uitdrukking of gezegde zijn, maar kan ook een vrije zin zijn. Het woord ‘rebus’ komt oorspronkelijk van het Latijnse ‘De rebus quae geruntur’. Dit betekent: (van) de dingen die voorbijgaan.
Ook onder de rebussen zijn er natuurlijk weer de makkelijke en moeilijkere varianten. De makkelijkere rebussen zijn zelfs voor de kleintjes onder ons als goed te doen en bovendien erg leuk. Deze raadseltjes kosten over het algemeen ook erg weinig tijd om op te lossen, in enkele tientallen seconden, of enkele minuten zijn veel raadseltjes al opgelost.
Prijspuzzels heeft hieronder een aantal gratis rebussen die je kunt maken. Je kunt zelf de oplossing invoeren en vergelijken met de werkelijke oplossing en zien of je het raadsel goed hebt opgelost. Veel plezier!
Kies een rebus:
Hoe los je een rebus op?
Naast de bovenstaande uitleg hebben we nog een aantal voorbeelden die er mogelijk voor zorgen dat je rebuspuzzels wat beter onder de knie krijgt, of je voor het eerst sinds 10, 20, 30 of ..(?) jaar weer eens laten zien hoe deze puzzeltjes ook al weer in elkaar steken.
Voorbeeld 1:
Deze rebus bestaat uit vier plaatjes. Het eerste plaatje is de afbeelding van een fles wijn. Aangezien de plaatjes meestal staan voor één woord of een deel daarvan, gaat het hier om het woord ‘wijn’. Hierbij moet je volgens de rebus de letter ‘w’ vervangen door de letter ‘m’. Het eerste woord is dus ‘mijn’.
Het tweede plaatje laat het getal 1 zien, met rechtsboven een kleine letter e. Hiermee wordt dus kennelijk het woord ‘eerste’ bedoeld, wat het tweede woord van de oplossing vormt. In het derde plaatje zien we een deel van een fietsstuur en een pijltje dat naar de rem wijst, waarbij de ‘m’ nog moet worden weggelaten. Het woorddeel ‘re’ blijft over. Het laatste plaatje beeld een bus af. Het woorddeel van plaatje 3 met het woord(deel) van plaatje vier maakt het woord ‘rebus’. Als we nu de woorden van links naar rechts achterelkaar plaatsen, dat heb je de volgende zin: “Mijn eerste rebus.” Dit is dus de oplossing.
Voorbeeld 2:
Deze rebus heeft ook weer vier plaatjes. De eerste beeld een pet af, waarbij je de ‘p’ vervangt door een ‘h’, zodat het eerst gevonden woord ‘het’ is. In het tweede plaatje zie je een voetbal en een doel. De pijl wijst richting het gebied buiten het doel (als de bal wordt getrapt op het doel). Dat zou dan dus mis zijn. Hier wordt het woord ‘mis’ dus bedoeld (deze was iets lastiger om te raden!). De letter ‘m’ moet worden weggehaald bij dit woord, waardoor je het woord ‘is’ hebt als tweede woord van de oplossing.
Plaatje drie laat een voet zien, waarbij in de richting van de teen wordt gewezen. Haal je de ‘t’ van dit woord af dan blijft het woord ‘een’ over. Het vierde plaatje laat een ei zien in een eierdop. Aan het bedoelde woord ‘ei’ moet nu nog ‘tje’ worden toegevoegd. Voegen we alle gevonden woorden achterelkaar, dan zie je dat de oplossing als volgt luidt: Het is een eitje!
Voor de aardigheid, en de goede oplossers van voorbeeldrebus 1 en 2: het oplossen van rebussen is dus inderdaad een eitje!