Home > Onlinepuzzelsmaken > Sudokus
Puzzels

Sudoku maken online, spelen en bovenal oplossen

Sudoku online - uitleg en informatie

Een (standaard) sudoku is een puzzel met 81 vakjes (negen bij negen vakjes) met een aantal voor de puzzelaar al ingevulde cijfers. Het aantal al met cijfers ingevulde vakjes is doorgaans (beduidend) minder dan 1/3 van het totale aantal vakjes. Het is bij een sudokupuzzel de bedoeling om al de overige lege vakjes ook in te vullen, en wel zo dat elke horizontale rij, elke verticale kolom, en elk deelblok, de cijfers 1 tot en met 9 precies eenmaal bevat. Bij sudokupuzzels gaat het vooral om logisch nadenken.

Sudoku  Sudoku
Sudoku  Sudoku
Sudoku  Sudoku

Voorkennis is niet echt vereist (behalve dan wat de bedoeling van een sudoku is), in tegenstelling tot puzzels waarbij dit wel het geval is, zoals kruiswoordraadsels, en zweedse puzzels. Daarbij is een puzzelaar met meer kennis duidelijk in het voordeel. De sudoku is bij uitstek geschikt voor mensen van alle leeftijden. Afhankelijk van je inzicht, snelheid en ervaring bij het maken van dit soort puzzeltjes kun je een makkelijke sudoku soms al in een aantal minuten opgelost hebben, terwijl de moeilijkere sudoku’s soms enkele uren in beslag kunnen nemen (laat je hierdoor echter niet ontmoedigen om ook eens een moeilijkere puzzel te proberen)! Het kan soms zelfs zo zijn dat je een sudoku (beter) een tijdje kunt laten liggen om de puzzel later alsnog te voltooien..

Sudoku puzzels op verschillende niveau's te maken

Prijspuzzels heeft online sudoku's op verschillende niveau’s. We onderscheiden hierbij de makkelijke sudoku, de moeilijke online sudoku en de sudoku puzzels van een gemiddeld niveau, in feite dus van super simpel tot erg moeilijk. Het aantal al ingevulde cijfers zegt zeker niet altijd wat over de moeilijkheidsgraad van de puzzel. Een puzzel met 20 cijfers in de basis kan makkelijker oplosbaar zijn dan een puzzel met 25 cijfers in de basis.

Makkelijke sudoku maken

Eerst maar een makkelijke sudoku maken? Wellicht verstandig als je een beginners met het sudoku's spelen. Als je dit vaak genoeg gedaan hebt kun je daarna een sudoku maken van een hoger niveau. Oefen deze makkelijke sudoku's dus eerst een tijdje, dan zie je dat het vanzelf makkelijker gaat;-)
Sudoku  Sudoku

Sudoku spelen op gemiddeld niveau

Je hebt al enige ervaring met het (online) spelen / maken van sudoku's, en vindt de makkelijke sudoku puzzels te simpel worden. Je wilt meer uitdaging en je puzzelvaardigheid op de proef stellen.
Sudoku  Sudoku

Moeilijke sudoku maken / oplossen

Kun jij een moeilijke sudoku maken / oplossen...? Weet waar je aan begint als je voor een moelijke sudoku kiest. Hier zitten echt hele lastige puzzels bij waarbij je sudoku hersenen flink worden gekraakt. Je zult merken dat een moeilijke online sudoku ook meer tijd kost om op te lossen, dan een makkelijkere sudoku. Neem dus de tijd als je een moeilijke online sudoku gaat maken. 20 tot 60 minuten ben je soms zo kwijt voor een sudoku op het moelijkste niveau.
Sudoku  Sudoku

Soort sudoku's

PrijsPuzzels biedt haar puzzelaars op dit moment de (’s werelds meeste gemaakte) sudoku in de vorm 9 bij 9, met cijfers, onder te verdelen in funpuzzels en prijspuzzels (sinds begin 2014, bieden we echter geen prijspuzzels meer aan! Wellicht dat we in de toekomst wel weer online sudoku's voor prijzen gaan aanbieden).

Sudoku maken voor fun:

Je kunt onbeperkt (en gratis) sudoku’s maken op Prijspuzzels. De database bevat een zeer grote hoeveelheid sudoku puzzels. Heb je nog niet zo veel ervaring start dan eerst met een makkelijke sudoku, heb je al wat meer ervaring probeer er dan eens een van gemiddeld niveau. De puzzelaars met veel sudoku ervaring kunnen hun hart ophalen op de moeilijke(re) sudokupuzzels.

Sudoku  Sudoku
Sudoku  Sudoku
Sudoku  Sudoku
Bekijk alle fun sudokupuzzels

Sudoku maken voor prijzen (niet meer mogelijk sinds begin 2014):

We bieden sinds begin 2014 géén prijspuzzels meer aan op onze website. Je kunt uiteraard wel nog online suodku's maken voor de fun (zie hierboven).

Iedere maand waren er in het verleden (minstens) 3 nieuwe sudoku’s waarop je online kon meepuzzelen voor uiteenlopende prijzen. Naast de sudoku maand prijspuzzels waren er ook jaar prijspuzzels. Elk jaar waren er 3 nieuwe sudoku’s waarop je kon meepuzzelen voor mooie prijzen. Onder de goede inzenders (en alleen onder goede inzenders!) van de sudoku prijspuzzels werden prijzen weggegeven. Dit kon een geldprijs zijn, maar bijvoorbeeld ook een boekenbon, cadeaubon, wellness arrangement, een wijnpakket of een dagje weg. De winnaars op de maandpuzzels werden elke maand gepubliceerd op de ‘Prijswinnaars’ pagina van de website. Ook de winnaars op de jaarpuzzels uit het verleden vind je hier.

Andere sudoku soorten:

Er bestaan naast standaard sudoku’s in de vorm (negen bij negen vakjes) ook sudoku’s in de vormen 12 bij 12, 16 bij 16, 25 bij 25, Marathon en Samurai (allen doorgaans met cijfers). De laatste twee zijn gecombineerde 9 bij 9 cijfer sudoku’s. De deelpuzzels overlappen elkaar op bepaalde punten, om gezamenlijk één totale, grotere sudoku te vormen. Naast sudoku’s met cijfers bestaan er ook sudoku kubussen, sudoku’s in de vorm van sterren, chaotische sudoku’s en allerlei varianten waarbij sudoku’s elkaar voor een deel overlappen (in feite kunnen hier eindeloos combinaties mee gemaakt worden). Dit als leuke alternatieven voor de cijfermatige standaard sudoku’s. Het achterliggende principe van al deze soorten is echter wel telkens hetzelfde.

Prijspuzzels zal als het budget dit toelaat nieuwe soorten sudoku’s proberen toe te voegen.

Start een fun sudoku puzzel (niveau: makkelijk)